Kirjaesittely – Juhani Hytönen

Juhani Hytönen: Suomi sodissa 1939 – 1944

Helsinkiläisperheen tarina

(2019)

(Kovakantinen, sidottu omakustanne, 212 sivua)

Kirjan esittely

Suomi tempaistiin runsaat 80 vuotta sitten Euroopassa raivoavaan suursotaan. Käsillä oleva teos on kertomus Edvard ja Ilma Hytösen seitsemänhenkisen perheen kokemuksista Suomen talvisodassa, välirauhan aikana ja jatkosodassa. Ilma Hytönen oli Konstantin ja Maria Maukolan kahdeksanlapsisen perheen viides lapsi.

Tarinan varsinaisina kertojina ovat Edvard ja Ilma Hytösen perheen jäsenet. Olen valinnut teokseen perheen runsaasta keskinäisestä kirjeenvaihdosta syyskuun 1939 ja elokuun 1944 väliseltä ajalta sotavuosien ja välirauhan tapahtumien kannalta keskeisinä ja tarpeellisina pitämäni kirjeet ja postikortit. Ydinkertomusta olen täydentänyt ja vahvistanut muutamalla perheenjäsenen sodanajan päiväkirjamerkinnällä ja perheen lähipiiriin kuuluneen henkilön kirjeellä tai postikortilla.

Perheen tarina kertoo asenteesta ja toimintatavoista, joilla perheyhteisö osallistui kansakunnan kamppailuun nuoren valtion itsenäisyyden säilyttämiseksi. Talvisodan, välirauhan ja jatkosodan historioiden kaaret muodostuvat eletyistä ja reaaliaikaisesti kirjoitetuista sotavuosien ja rauhanajan  kokemuksista. Niissä näkyvät perheenjäsenten toiveet ja pelot, ilot ja surut sekä harhakuvitelmat. Kirja on siten myös yksilötason historiallista kuvausta olosuhteista ja elämästä Suomessa ”ensimmäisen tasavallan” viimeisinä ja raskaimpina vuosina.

Olen kiinnitänyt ja taustoittanut tarinaa sotien kulkuun sodan vaiheesta, tapahtumasta tai tapahtumapaikasta kertovien teosten, kansallisarkiston asiakirjojen ja perheen perimätiedon avulla silloin, kun kirjeiden, postikorttien tai päiväkirjojen sisällöt eivät sitä riittävässä määrin tee. Kaikki perheen ja lähipiirin viestien tekstit ovat alkuperäisessä muodossaan. Sotien kannalta irrallisia yksityiskohtia olen kuitenkin jättänyt pois. Myös tekstin luettavuutta haittaavia, tahattomia kirjoitusvirheitä on korjattu.

Suurin osa lähdemateriaalistani löytyi vuonna 2000, kun kantaperheen jäsenistä viimeisenä kuolleen, perheen nuoremman tyttären Anna-Maijan ullakkokomeroa tyhjennettiin. Tutkiessani käyttöön saamani aineiston päivämäärien ja sisältöjen välisiä yhteyksiä saatoin päätellä, että perheen kirjeenvaihto oli sotavuosilta valtaosin onnistuttu keräämään talteen ja säilyttämään. Ainoa huomattava aukko aineistoon syntyy vanhimman pojan Mikon ja hänen tulevan vaimonsa Irjan sotien aikana saamien kirjeiden ja korttien lähes täydellisenä puuttumisena.

Anna-Maija oli aloittanut aineiston alustavan lajittelun ja tallennuksen. Kantaperheen jäsenille nimettyjen, kirjeitä ja kortteja jo sisältävien kansioiden joukossa oli myös tyhjä mappi, jonka selkämyksessä luki ”Suvun tarina”. Anna-Maijalla oli ehkä ollut tarkoituksenaan jossain muodossa julkaista kerättyä materiaalia. Tämä häneltä jäi kuitenkin tekemättä. Pyrkimykseni on ollut saattaa tehtävä päätökseen.

Juhani Hytönen on Edvard ja Ilma Hytösen perheen vanhimman pojan Mikon poika.

Juhani Hytönen, 30.9.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *